Magnus Carlsen slår Caruana i tie-breakers för att behålla World Chess-krona

I 20 dagar satt världens två bästa mormor i en ljudisolerad studio i centrala London, med bara ett schackbräde, deras tankar och varandra för företag. Men slutligen, efter 15 matcher, 773 drag och 51 timmars spännande spänning, höll den norska världsmästaren Magnus Carlsen sin nerv och sin krona, med en eftertrycklig snabbspel på den amerikanska utmanaren Fabiano Caruana.

Vissa hade undrat om Carlsen, världens No1-rankade spelare under de senaste åtta åren och världsmästaren sedan 2013, hade tappat sin mojo på grund av sin skillnad under de klassiska matcherna, som alla ritades.Ändå under det 1xbet kortare fyra-spelets snabbspelsformat – där spelare har bara 25 minuter för alla sina drag, tillsammans med ett 10-sekunders steg – var han ett annat djur och krossade sin motståndare 3-0.Carlsen besegrar Caruana för att behålla världen Chess Championship i tie-breakers – live! Läs mer

“Jag är väldigt glad”, medgav en leende Carlsen efteråt. ”Jag kände att jag hade en riktigt bra dag på jobbet. Allt gick perfekt.

Schack har varit höstens sovande hit, med online-publik som växer med varje dag som går trots att det inte blev något avgörande resultat i de 12 klassiska matcherna för första gången i tävlingens 132-åriga historia . Självklart hade utsikterna till den första amerikanska världsmästaren sedan Bobby Fischer 1972 också lockat ett stort kontingent av amerikanska nätverk till högskolan i Holborn, vilket alla doftade en upprörelse.Carlsen hade dock andra idéer.

Han avslappnade synligt efter att ha vunnit ett knepigt slutspel i det första spelet, och ytterligare två smidiga segrar säkerställde att han tog vinnarens pris på 550 000 € (486 000 £). Caruana hade åtminstone kompensationen för att återvända till St Louis med 450 000 (£ 398 000) löpare-pris.

Tidigare hade Carlsen verkat eftertänksamt som ett batteri av fotografer – som tilläts att förseglas utrymme för de första tre minuterna av 1xbet spelet – klickat och snurrat bort.Men efter Caruanas tredje drag av öppningsspelet, den oväntade biskopen till b4 i engelska öppningen, log Carlsen som om han hade förväntat sig och blinkade omedelbart ut sitt svar.

Båda spelarna var bakom enriktad glas, vilket innebar att de inte kunde se de hundratals åskådare som tittade på, en nödvändig försiktighetsåtgärd i åldern med otroligt kraftfulla schackprogram tillgängliga på mobiltelefoner. Men Carlsens uppförande gjorde det klart att han gillade sina chanser i det första spelet, särskilt efter att han hade handlat till ett slutspel där han var en bonde men hade fördelen med de två biskoparna och hans motståndares fragmenterade bondestruktur.

Dessa chanser ökade först efter att Caruana spelade sin riddare till b5 på 17: e flytten – vilket gav hans motståndare en massiv fördel.Emellertid kunde Carlsen från början inte navigera genom det svåra vattnet till seger – ett drag som skulle ha krävt honom att göra ett onaturligt drag med sin kung till torget h1 – och på något sätt såg Caruana ut att ha säkrat oavgjort.

< p> Emellertid, efter att amerikanen gjorde ett misstag på rörelse 34 med knappt några sekunder kvar på sin klocka, tillkännagav den norska superdatorn Sesse en kompis i 39 för Carlsen. Det var inte så lätt för stormästarna i pressrummet, men så småningom 1xbet review kunde han konvertera till slut.

För det andra spelet gick spelarna återigen in i det hyper-aggressiva vattnet i den sicilianska Sveshnikov, som de hade gjort i spelet åtta, 10 och 12. Det ledde till en annan fascinerande position, med Caruana bättre på brädet och framåt på klockan efter 17 drag.Men Carlsen hittade en serie första val innan han korrekt bedömde att han kunde slotta när hans motståndare avancerade sina bönder på drottningen. tillbaka men efter att han blundrade med riddaren till d5 i rörelse 28 var det ganska mycket spel över och han tvingades avgå ett drag senare.

“Jag känner att spelet en var kritisk för matchen,” förklarade Carlsen senare. ”Det var väldigt anspänt och det var ett genombrott för mig. Och under den andra var jag inte säker på min position men efter att jag vunnit det första spelet kände jag mig väldigt lugn. ”Registrera dig på The Recap, vår vecka e-post med redaktörens val.

Endast med Carlsen när han behövde oavgjort i det tredje snabba spelet tog han en försiktig inställning som ledde till en jämn position.Men när Caruana utökade sin position i det förgävande hoppet om en seger, slog nordmannen hänsynslöst och tvingade ytterligare ett avgång. hade föreslagit att han hade varit fel att erbjuda oavgjort i en bättre position i det 12: e och sista klassiska spelet för att ta matchen till en tie-breaker. “Jag tror att jag fattade rätt beslut och inte bara baserat på resultatet”, sa han. “När det gäller yttrandena från Garry och Vlad är de inbjudna till sina” dumma “åsikter,” tillade han och ler.

Caruana, som hade spelat så bra i det klassiska avsnittet, medgav att ha några “ånger ”Om att inte kunna förvandla bra positioner till en vinst.Men han medgav att Carlsen hade varit den bättre mannen när det räknades. “Jag hoppades spela mitt bästa schack idag men jag kom inte ens nära.”

Men trots hans förlust insisterade hans co-manager Mehreen Malik att han hade “galvaniserat” intresse för schack i Amerika . “Det finns en hel generation amerikaner som inte växte upp med Bobby Fischer eller intresse för det här fantastiska spelet, men det har förändrats under de senaste tre veckorna,” tillade hon. ”Fabiano gick till tå till tå med världsmästerskapet och har därmed korsat rubicon in i mainstream. Han kommer tillbaka.

Han kommer verkligen. Men Carlsen kommer som alltid att blockera sin väg.