Branko hade ingen tvivel om hans protégé

Och det här är inte tomma ord. Varje dag satt moln på en cykel och gick till Ljubljana för att träna – det är 46 km. Oblak spelade för Olimpia 34 gånger, varefter han 2009 blev inbjuden av Empoli. Men Slovenien ville inte skynda med beslutet och åkte till England, där han erbjöds att visa sig på Fulham. Efter att ha tränat med Londonarna bestämde han sig för att stanna kvar i sitt hemland och förlängde sitt kontrakt med Olympia fram till 2011.

Men förslagen slutade inte komma. Nu från Portugal – Benfica var mycket intresserad av den unga talangen. De var bara oroliga över hur allvarlig den här unga mannen var och vad hans karaktär var. Kommer han att klara trycket i laget bättre?

Branko hade ingen tvivel om hans protégé. Han berättade portugisiska att “Jag är redo att bygga min gård, att ingen kommer ångra övergången.” Och i 2010 beslutade Cloud fortfarande att lämna Slovenien, men han hade inte tid att landa i Lissabon, eftersom han omedelbart skickades att hyra i Beira-Mar. Det var bara början: efteråt spelade han för Oljanensi, Unian Leiria och Riu Avi. Slutligen kom en chans att spela för Benfica upp – Arthur Moraes skadades. Detta var hans chans, och moln grep honom med båda händerna. För 24 matcher missade han sex mål. Det är särskilt viktigt att notera det utmärkta spelet i derbyen med “Porten”, som vann med en poäng på 2: 0.

Nuno Espíritu Santo, nu en Wolverhampton Wanderers coach, arbetade sedan med Riu Avi. Moln minns honom mycket väl: “Moln hänvisar till vilken typ av målvakt jag respekterar. Han har en teknik, men inte bara – vi får inte glömma karaktären. Han är en målvakt som tyst hanterar några svårigheter, utan stress och nerver, oavsett vem som motsätter sig honom. ”

***
Och så snart som Cloud spelade i den främsta portugisiska divisionen såg han av Atletico – en bra kännare av begåvad ungdom. Utan tvekan gjorde den spanska klubben slovenska den dyraste målvakten i exemplet, efter att ha köpt honom för 16 miljoner euro 2014. Diego Simeone är känt för sitt arbete med unga talanger, men innan Oblak äntligen uppnår elitstatus i det nya laget, måste han tåla mycket.