RODRY – 23 år gammal

I sommar bad Josep Guardiola särskilt klubbcheferna om förstärkning i mittfältets försvarszon. Brasilianska Fernandinho ser fortfarande ut som en högkvalitativ militär enhet, men på grund av ålder finns det en risk att kroppen av en 34-årig veteran kanske inte tål stress under hela säsongen, där Manchester City måste hålla ett stort antal matcher i alla tävlingar.

Det var så som spanjoren Rodry dök upp i ”stadsfolkens läger”. För honom gav Manchester City Atletico 70 miljoner euro. Beloppet är mycket anständigt, men nu är de flesta analytiker överens om att potentialen för den spanska mittfältaren är inte mindre solid än samma Fernandinho. Det är också viktigt att Rodry passar perfekt in i fotbollskonceptet som Guardiola inställer i sina avdelningar. Den spanska fotbollsspelaren har en bra passkultur – i början av sin karriär i Manchester City är hans noggrannhet mycket hög på 94,4%. Samtidigt utför Rodry effektivt långa pass (i genomsnitt har spanjoren 5,8 med en noggrannhet på 87,5%) och läser också motståndarens spel perfekt (12,6 tacklingar och returer i genomsnitt per match – en bra indikator ) och ser i kampen om bollen (20 kampsport i genomsnitt med 62% vunna).

Naturligtvis kommer Rodri Guardiola att göra en stor insats den här säsongen. Den spanska legionären av engelska Grand har redan spelat 5 matcher i Premier League och utmärker sig med 1 mål. Detta är inte att säga att Rodry redan har anpassat sig väl till medborgarnas sätt, men det är hans enorma potential – om hans spel ser bra ut nu, vad kan du prata om när mittfältaren går helt med i laget?

Förlöjningens dagar över en ukrainares vistelse i Manchester City har gått och oåterkalleligt. Nu förstår den absoluta majoriteten av sober-minded fans att Guardiola ser Zinchenko som en fotbollsspelare som fattar alla uppgifter som han tilldelats väl och försöker göra sitt bästa för att uppfylla dem. Flit och hårt arbete är de viktigaste egenskaperna som gör att Alexander kan förbli användbart för ”medborgarna”.