Veselý tycker om “hem” i Serbien och drömmer om att åka till Rio

Den 213 fot långa var på tisdagens duell med Tunisien, där tjeckarna träffades för första gången före den olympiska kvalificeringen och vann för första gången, det bästa. Och det bästa var på onsdag, officiellt: han vann årets basketspelare och efter tre år växlade han Tomáš Satoranský.

Dessa två kommer att göra bra inte bara på kursen och är tjeckerna på väg till vad den självständiga staten aldrig har gjort .

“Det är en lång väg till OS, det här är en stor framgång. Vi ska göra vårt bästa och se vad det blir “, säger Veselý. Rio Lightning Tournament spelas i Belgrad från måndag till lördag.Bara vinnaren kommer till Brasilien för den olympiska ära.

Och Veselý har många anledningar till varför han inte kan vänta. “Jag ser fram emot att vara hemsk, jag är hemma” påminner oss om det välkända faktumet att Partizan har gått med i Europa-basketen i Serbien för att få en serbisk flickvän, är flytande i landets språk och Balkan är fast i hjärtat: Det här är bara för familjen. Stöd kommer att vara säkert. ”

” Låt oss spela den serbiska finalen “

Stöd ? Låt oss stanna hos henne, för precis som Veselý väntar på hjälp från auditoriet behöver laget också det från honom. “Han var seglingens högsta arkitekt.Under andra halvåret tog han det på sig och visade några vackra händelser som gjorde publiken komma “, sa Vojtěch Hruban om en triumf 87:74 över Tunisien. Veselý gjorde 19 poäng, 14 av dem under de senaste 12 minuterna.

“Första kvartalet var hemskt för oss, men det berodde på att vi träffades tisdag morgon. Vi spelade inte ens fem till fem vid träningen, säger Veselý. På grund av sena europeiska ligor är landslaget lite som hockeyspelare före VM – stjärnor väntar på sista stund. “Men vi har lekt ihop länge, så det var bara en fråga om tid innan vi kom tillbaka till matchen.”

Spela och spela, coacha och träna är det tjeckiska mottot för den korta tiden kvar.På onsdagen försökte de en icke-offentlig repetition mot Tunisien, på torsdagen kommer Královka Prags hall att se en match med Mexiko, en annan av de olympiska kvalificanterna, från kl. 18.00. Veselý hade en fem dagars vila mellan flytten från Fenerbahce till representation. “Det är inte ens en semester”, log han. Med klubben från Istanbul förlorade han Euroleague-finalen, förutom övertid – det gör verkligen ont. Men annars hade han en bra årstid. “Vi behöver inte klaga. Titeln är en stor framgång, självklart, säger han om triumfen i turkisk tävling.Och det var bra för honom individuellt, han gjorde både bokstavligt och figurativt i Euroleague, hans handlingar – krossade och blockerade – fånga toppen av videospel. miljoner dollar för ett treårigt kontrakt. “Vi är här för representation, låt oss prata om dessa saker senare. När detta är över, svarar han.

Den multiplayerala kombankaren i Belgrad, där tjeckiska tennisspelare vann Davis Cup 2013, rymmer upp till 25 000 entusiaster. Du skulle vilja att Veselý blir ledsen; Helst avser han att förnedra sin “skorokrajany” i den direkta striden mot Rio, där de bästa två är.

Med serber från Fenerbah talade vi om att träffas i finalen.Jag hoppas det, sa han. “Även om vi skulle uppleva atmosfären i en hel hall, kommer det säkert att säljas ut till hemmet.” Och som landets basketkung leder han sitt tillfälle till ett historiskt uppdrag.